27 Haziran 2013 Perşembe

Sessizlik Oyunu

Sessizlik oyunu


Bir montessori sınıfında ilk karşınıza çıkacak faaliyetlerden biridir sessizlik oyunu.Bu oyunla birlikte aslında genel yaklaşım ve terbiye verilmiş olur. Normalleşmeye geçiş sağlar.Yepyeni bir sınıfta gerçekleştirilmesi zor bir faaliyettir. Bu oyunu oynayabilen çocuklar en azında kısa bir süre için dahi olsa sessiz sakin durabilirler.Çocuk hareket kontrol egzersizlerini de yapmışsa, bu oyun kapıyı sessizce kapatmak, sandalyeleri sessizce çekmek, su sıçratmadan el yıkamak vb. konularda da yardımcı olacaktır.
Dr. Montessori bu oyunu kısmen sağır çocuklarla çalışırken bulmuş.Kısmen sağır çocukların dikkatlice dinlemeyi öğrendikleri taktirde, çoğunluka işitme kabiliyetlerinin de geliştiğini bulmuş.
Sınıfın gerisinde durup çocukların isimlerini sessizce çağırmış. Bu sırada çocuklar ileriye bakmak zorundalar, Dr. Montessori’nin dudaklarına değil.
İsminin çağrıldığını duyan çocuk sessizce Dr. Montessori’ye doğru yürümüş.Dr. Montessori ismini duyan çocukları şekerle ödüllendirmek istese de bu çocukları asıl heyecanlandıran şey şeker değil, sessizlik oyununun kendisiymiş.

Çocuklar bu oyunu çok seviyor, işte nasıl oynanabileceği:

1)Çoucklara sessizlik oyunu oynayacağınız net olarak söyleyin önce. Bu demek oluyor ki, sakin olacak, ve konuşmayacaksiniz.Gerçekten sessiz olabilecek çocukları oyuna alın.
2)İsminin çağrıldığını duyan kişi kendisini çağıran kişinin yanına gider.
3)İsimlerini çağırdığınız sırada, çocukların arkasında durun.Odanın dışına da çıkabilirsiniz.Çocuklar siz bunları yaparken size bakmamalılar.
4) sessizce konuşun ama bu fısıltı gibi olmasın.
5) Çocukların sessizliği bozmamak için size doğru yürürken çok sessiz olduklarını göreceksiniz.
6) oyuna ilk başladığınızda çocukların aslında fark etmedikleri sesleri “duymalarını” sağlayın.: ayak sürüme, nefes alıp verirken çıkan sesler, esneme,ve kıpırdanmalar..
7) Çocuklar sadece çok sessiz oldukları zaman isimlerinin çağrılacağını anlasınlar.
8)Herkesin ismini çağırdığınızdan emin olun. Önce sessiz çocuklarla başlayıp, oyunda zorlananları sona bırakmak daha doğru olabilir. Hepsinin isminin çağrılması, onları motive eder ve herkesi “ dinlemeye” teşvik eder.
9)Bir karta “SESSİZLİK” yazarak bunu oyun sırasında yüzü gruba dönük bir çocuğun taşımasını sağlayabilirsiniz.

Dr. Montessori sessizlik oyununu çocuklar için dini bir törene benzediğini düşünmüş.Oyunun aniden beklenmedik bir şekilde kesilmemesi çok önemli. Sonuç ise huzurlu ve sakin bir ortam. Sessizlik oyunundan sonra herkes dinlenmiş hissediyor.

https://www.facebook.com/nar.montessorikres?directed_target_id=0#!/notes/montessori-anneleri/bir-s%C4%B1n%C4%B1f-dolusu-%C3%A7ocuk-sesssiz-sakin-ve-kendi-kendine-nas%C4%B1l-%C3%B6%C4%9Frenmeye-odaklan%C4%B1r/122499924526002 sitesinden alıntıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder